Šī lapa ir izdrukāta no Rīgas Kristus evaņģēliski luteriskā draudze
Interneta adrese:
https://kristusdraudze.lelb.lv/?ct=jaunumi&fu=read&id=601

360. Izdots žurnāla "Kas mūs vieno" šī gada pirmais numurs

Mājaslapa
2012.01.22 01:57


Miers ar tevi! Tas ir ļoti bieži dzirdēts sveiciens dievkalpojumos, un šoreiz tas saskan ar žurnāla „Kas mūs vieno?” jaunā numura galveno tēmu – miers.

 

Šis ir viens no Baznīcā daudz lietotajiem vārdiem, bet vai esam īsti iedziļinājušies un mēģinājuši saprast, kas ir ārējais un iekšējais miers? Vispirms ir aicinājums iedziļināties Kalna sprediķa vārdos. Pēc Jēzus vārdiem bieži rodas jautājums, kā savienot it kā nesavienojamo, šoreiz – kā savienot drosmi un pazemību.

Šajā numurā var nedaudz iepazīt dažus cilvēkus, kuri dzīvojuši dažādos gadsimtos, dažādās valstīs, bet kuriem ir arī kaut kas ļoti kopīgs. Viens no tiem ir Sv. Francisks. Liekas it kā tik pazīstams, tomēr iedziļinoties nākas atzīt, ka zināmi ir tikai daži fakti, un arī tie ir konkrētā vēsturiskā kontekstā. Pārsteidzoši, kā Sv. Franciska piemērs ir iespaidojis turpmāko vēsturi. Piemēram, caur franciskāņu kustību ar pārliecību par nevardarbības principa izšķirošo nozīmi. Kāds cits vienotības liecinieks ir patriarhs Atenagors - viņa domas šī numura tēmas kontekstā ar skaisto atziņu, ka Kristus ir visur.

Pavisam pārsteidzoša ir ziņa par Amerikā dzīvojušu sievieti, kura kādā savas dzīves posmā izvēlējās pieņemt citu vārdu, kas latviski nozīmē Miera svētceļniece, un doties ceļā kā lūgšanā par mieru. Šajā ceļā viņa pavadīja 28 gadus un ar savu neparasto rīcību uzrunāja daudzus.

Šķiet, ka pieminētie cilvēki savas iekšējās cīņas bija izcīnījuši un ieročus nolikuši. Viņu ārējā dzīve bija dažāda, bet kāda iekšējā izjūta visos viņos ir tik līdzīga. Tā ir vienotība ar Dievu, ar labo citos cilvēkos, arī ar dabu.

Kāda ir miera aktualitāte šobrīd? Pasaulē satraucošas ziņas atskan ik pa brīdim. Bija 2001. gada 11. septembris Amerikā, 2011. gada 22. jūlijs Norvēģijā. Cilvēki pēc tam teica – tagad ir cita Amerika, cita Norvēģija. Svarīgi arī, ko nozīmē “cita“ – karojošāka vai atvērtāka? Tie bija ārējie notikumi, bet, kā teikusi Miera Svētceļniece, ārējie notikumi ir tikai atspulgs tam, kas notiek mūsos.

"Latvijā varam būt ļoti pateicīgi, ka šobrīd baudām ārējo mieru, bet iekšējo mieru gan visi droši vien vēlamies vairāk. Vai mūsos ir miers vai tomēr jāatzīst, ka bieži karojam? Ir saprotams, ja mēs cīnāmies pret kaut ko sevī, bet ir pavisam savādāk, ja karojam (ārēji vai iekšēji) pret citiem, pret tiem, kuri nav tādi kā es, kuri nedomā tāpat kā es, kuri Dievu pielūdz savādāk nekā es. Apustulis Pāvils Svētajos Rakstos mūs aicina kalpot miera evaņģēlijam (Ef. 6:15).
Iepazīsim aizvien dziļāk Dievu un meklēsim to vienojošo, mierpilno izjūtu, par ko liecina šajā numurā sastaptie cilvēki, tad arī mūsu ārējā rīcība mainīsies. Tad varēsim teikt – tagad ir cita Latvija, cita Baznīca, jo es esmu kļuvis cits cilvēks", aicina žurnāla "Kas mūs vieno" sagatavotāja Anda Done.

Jaunais žurnāla „Kas mūs vieno?” numurs (Nr. 9) ir lasāms www.kasmusvieno.lv

Informācija par izplatīšanu: kasmusvieno@hotmail.com

No 18.janvāra www.kasmusvieno.lv sadaļā „Lasījumi” varēs sekot līdzi lasījumiem Lūgšanu nedēļai par kristiešu vienotību.