Šī lapa ir izdrukāta no Rīgas Kristus evaņģēliski luteriskā draudze
Interneta adrese:
http://kristusdraudze.lelb.lv/?ct=jaunumi&fu=read&id=1102

776. Igaunijā 14. martā atzīmēja dzimtās valodas dienu

Mājaslapa
2016.03.19 21:49

Dzimtās valodas diena ir valsts atzīmējamā diena, kuru kopš 1996. gada svin dzejnieka Kristjana Jāka Petersona (Kristjan Jaak Peterson) dzimšanas dienā, 14. martā.

1995. gadā Sondā dzīvojošais dzimtās valodas skolotājs Meinhards Lakss (Meinhard Laks) uzsāka parakstu vākšanu dzimtās valodas aizstāvībai un 7. martā iesniedza Igaunijas parlamenta Riigikogu kultūras komisijai priekšlikumu atzīt valsts valodas dienu par valsts atzīmējamo dienu. Priekšlikumam bija pievienotas atbalsta vēstules un paraksti uz 185 lappusēm. 1998. gada 22. decembrī Riigikogu vienbalsīgi atzina dzimtās valodas dienu par valsts atzīmējamo dienu un 1999. gadā dzimtās valodas diena pirmo reizi tika svinēta kā valsts atzīmējamā diena.

 

Dzimtās valodas dienai tika izvēlēta Kristjana Jāka Petersona dzimšanas diena, jo Petersons bija viens no pirmajiem rakstniekiem, kas rakstīja igauņu valodā. Un savā slavenajā odā „Mēness” viņš pievērsa uzmanību tieši igauņu valodai kā literārajai valodai.

 

Kristjans Jāks Petersons ir dzimis 1801. gadā Rīgas Jēkaba baznīcas igauņu draudzes zvaniķa Kika Jāka (Kikka Jaak) ģimenē, kas pēc brīvlaišanas bija ieguvis uzvārdu "Pētersons" un bija ieceļojis no Vīlandes. Pirmo izglītību viņš ieguva Vidzemes guberņas ģimnāzijā Pils laukumā Vecrīgā, pie kuras sienas kopš 1972. gada 4. augusta ir piemiņas plāksne no Sāmsalas marmora (igauņu tēlnieks Arsenijs Melders). 2013. gada martā tika uzlikta papildu plāksne (tēlnieks Jānis Strupulis), lai informācija būtu lasāma arī igauņu un angļu valodā.

 

Igaunijas institūts šogad aptaujāja ārvalstniekus, kuri mācās igauņu valodu, ko viņi domā par igauņu valodu un Igauniju. Viņi kā skaistākos vārdus igauņu valodā atzina tos, kas saistās ar dziesmu (igauņu valodā: laul): lauluhääl, laulupidu, lauluväljak u.c. Kā dīvaini skanošus ārzemnieki novērtēja öö (nakts), küsimusi (jautājumi), jäääär (ledus mala), loll (muļķis). Igauniju viņi aprakstīja ar vārdiem ilus (skaista), loodus (daba), külm (auksta), rahu (miers), roheline (zaļa), väike (maza), armas (mīļa), meri (jūra), mets (mežs), rukkilill (rudzupuķe), sinine (zila), pääsuke (bezdelīga) un uhke (lepna).

 

Igaunijas vēstniecības darbinieki šodien jau tradicionāli nolika ziedus pie Kristjana Jāka Petersona kapakmens Jēkaba kapos. Kapakmeni 2001. gadā uzstādīja, klātesot toreizējam premjerministram Martam Lāram.






http://www.estemb.lv/lv/jaunumi/aid-1160