Šī lapa ir izdrukāta no Rīgas Kristus evaņģēliski luteriskā draudze
Interneta adrese:
http://kristusdraudze.lelb.lv/?ct=jaunumi&fu=read&id=1062

736. Rīgas Domā atvērs jauno luterāņu Dziesmu grāmatu

Mājaslapa
2015.09.17 00:13

Ar arhibīskapa Jāņa Vanaga vadītu dievkalpojumu 19. septembrī plkst. 15.00 Rīgas Domā Latvijas luterāņi svinēs jaunās LELB Dziesmu grāmatas atvēršanas svētkus. Jaunais Dziesmu grāmatas izdevums, kas tapis 10 gadus un ietver gan tradicionālās baznīcas dziesmas, gan jaunus autordarbus, ir nozīmīgs notikums latviešu luterāņu draudzēm gan Latvijā, gan visā pasaulē.

Dziesmu grāmatā ietilpst gan līdz šim dziedātās, gan jaunas un atjaunotas dziesmas, gan dievkalpojumu kārtība un liturģiski materiāli, gan svarīgākās baznīcas ticības patiesības un padomi kristīgai dzīvei. Jaunais izdevums pamazām aizstās šobrīd luterāņu draudzēs lietoto 1992. gada Dziesmu grāmatas izdevumu, kurš bija kopīgs latviešu draudzēm Latvijā un ārpus tās. 

“Bībele, Katehisms un Dziesmu grāmata latviešu luterāņu ģimenēs allaž bija godā. Ar tām mācījās lasīt un dzīvot. Dievs teica – kā debesis pār zemi, tā mani ceļi ir augstāki par jūsējiem. Taču pielūgsmē zeme un debesis sastopas, saskaras  zemišķais un  dievišķais. Dziesmu grāmata ir ceļvedis pielūgsmē, kas prot dvēseli turp aizvest”, Dziesmu grāmatas ievadā raksta Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags.

“Jaunā dziesmu grāmata ir mūsu baznīcas pēdējo gadu desmitu attīstības ceļa liecība", atzīst Ilze Sprance, LELB Mūzikas un liturģijas nozares vadītāja, kuras vadībā tapis jaunais izdevums. "Jau kopš 1990. gadu sākuma, atjaunojoties un pieaugot garīgajai dzīvei draudzēs, pieauga arī  dievkalpošanas intensitāte un draudzes līdzdalība tajā. Līdz ar to pamazām nobrieda vajadzība pēc jaunas Dziesmu grāmatas.” 

Dziesmu grāmatā iekļautas 656 dziesmas (līdz šim izmantotajā Dziesmu grāmatā ir 585 dziesmas), turklāt saturiski Dziesmu grāmata būtiski atšķiras no pašlaik draudzēs lietotās. Vairāk nekā puse dziesmu “pārceļojušas” no 1992. gada, kopā ar LELBāL (Latvijas Evaņģēliski luterisko baznīcu ārpus Latvijas) veidotā izdevuma, bet vairākām dziesmām veikta tekstu un melodiju revīzija. Pārskatīta arī t. s. vecā Dziesmu grāmata, kas draudzēs tika lietota no 1922. līdz 1992. gadam, no kuras pārņemtas vairākas melodijas jaunā atdzejojumā. Iekļauti arī skaņdarbi no pasaules mūzikas klasikas un dziesmas no citām luteriskajām baznīcām, pielūgsmes dziesmas, latviešu tautas melodijas, kā arī komponistiem īpaši šim krājumam pasūtinātas dziesmas. 

“Liturģiskais materiāls ļaus droši, ar izpratni piedalīties dievkalpojumos. Dziesmu grāmata palīdzēs veidot lūgšanu dzīvi katram pašam un ģimenēm. Tajā ir kodolīgi izklāstītas svarīgākās mūsu baznīcas ticības patiesības un sniegti padomi kristīgai dzīvei. To nebūs kauns novēlēt mantojumā nākamajām paaudzēm, taču daudz vairāk es to novēlu lietošanā šeit un tagad,” novēl arhibīskaps Jānis Vanags.

Dziesmu grāmata sagatavota LELB Bīskapu kolēģijas vadībā, piedaloties mācītājiem Jānim Bitānam, Aleksandram Bitem, Jānim Ginteram, Elijam Godiņam, Ivo Grantiņam, Atim Grīnbergam, Aināram Jaunskalžem, baznīcas mūziķiem Mārai Jermolovai, Aivaram Kalējam, Vitai Kalnciemai, Vilim Kolmam, Imantam Mežaraupam †, Inesei Paičai, Guntaram Prānim, Ilzei Reinei, Ilzei Sprancei, Atim Stepiņam †, Andrim Vītoliņam † un dzejniecei Mārai Zviedrei. 

Jauno Dziesmu grāmatu izdevusi LELB izdevniecība SIA “Ihtis”. Izdevumu jau iespējams iegādāties SIA “Ihtis” grāmatveikalā Rīgā, Mazajā Pils ielā 4. 
 



‍Lai redzētu palielināti, uzklikšķiniet 2 x!

‍Piebilde:

Dievkalpojumā tiks atskaņota mūsu maestro Jāņa Kaijaka komponēta dziesma ar Edgara Rumbas vārdiem un pēc dievkalpojuma Kristus draudze sveiks savu ērģelnieku.
 


‍Raksts "Svētdienas Rītā" lasāms ŠEIT

‍Savulaik Dziesmu grāmatu mūsu draudzei veidoja Gundars Bērziņš. Par to plašāk rakstīts sadaļā, kas mūsu mājaslapā jau atrodas daudzus gadus, varat lasīt ŠEIT